Med anledning av covid-19 ges Masterprogrammet i litteraturvetenskap/kurser i litteraturvetenskap med webbaserad undervisning under första halvan av höstterminen 2020 (31/8 - 2/11).
Våra lärare använder sig av E-mötestjänsten Zoom för föreläsningar och seminarier. Bekanta dig med Zoom innan ditt första undervisningsstillfälle, det är kostnadsfritt för studenter vid Stockholms universitet. Den kursansvarige läraren ger via kurssajten på Athena dig instruktioner om hur undervisningen läggs upp.
Läs mer om att studera hemifrån
Råd till dig som pluggar hemma
Beslut om undervisningsformer för höstterminens andra del (3/11 - 17/1) tas senast den 15 september, men planeras i dagsläget ske på campus. I undantagsfall kan online-undervisning förekomma. Förutsättningarna kan förändras och uppdateringar kommer att tillhandahållas på hemsidan och på kurssajterna i Athena.
Om programmet
Berättelser, dikter och dramatik har spelat en central roll för alla mänskliga kulturer i tusentals år och fortsätter göra det idag. Samtidigt har litteraturens traditionella villkor förändrats radikalt i en alltmer globaliserad och digitaliserad värld. De nya mediernas genombrott är det senaste steget i en lång historisk utveckling där litteraturen migrerat mellan muntligt och skriftligt bevarande. Som student vid Masterprogrammet i litteraturvetenskap ägnar du två års heltidsstudier åt att fördjupa dig i litterära texter i en mängd olika genrer, deras historiska sammanhang och samhälleliga villkor, liksom deras nya roller i samtiden. Oavsett om du specialiserar dig på ett visst språkområde eller läser allmän litteraturvetenskap lär du dig behärska de teoretiska angreppssätt som präglar dagens litteraturforskning, alltifrån humanistiska grundbultar som hermeneutiska och historiografiska perspektiv till intermedialitet, genusteori, ekokritik och mycket annat. Du skaffar dig gedigna kunskaper i vetenskapligt arbete och tränas i att använda engelskan som akademiskt arbetsspråk. Programmet innehåller både obligatoriska och valbara kurser, och kan därför anpassas till just den profil du är intresserad av. Det innehåller också möjlighet till praktik – till exempel i förlagsvärlden, eller andra kulturella institutioner, medier eller festivaler – och studier utomlands. Till sist lämnar du också ditt eget bidrag till det litteraturvetenskapliga kunskapsbygget i form av ett examensarbete – din masteruppsats.
Programmets studiegångar
Programmet är ett samarbete mellan fyra olika institutioner och har tretton olika studiegångar, beroende på vilket språkområde du vill specialisera dig på och vad du läst tidigare. Vissa kurser är gemensamma för alla som läser programmet, andra är unika för respektive studiegång. Länkarna nedan leder till deras hemsidor, där du bland annat finner information om kursinnehåll, behörighetskrav och kontaktpersoner för den studiegång som intresserar dig. I programmets utbildningsplan finns en detaljerad redogörelse för dess upplägg och struktur.
Detta leder programmet till
Programmet leder till en Filosofie masterexamen om 120 hp och ger mycket goda förutsättningar för arbeten med litterär anknytning, såsom litteraturkritik, förlagsverksamhet och kulturkommunikation i olika medier, eller andra yrken i den litterära och kulturella offentligheten. Möjligheten till praktik inom programmet gör att många studenter tar sin examen med ett starkt kontaktnät i Stockholms kulturvärld. För dig som är intresserad av doktorandstudier ger programmet även behörighet att söka forskarutbildning.
Kontakt
Frågor om ansökningsförfarandet besvaras på sidorna om anmälan och antagning, där du också finner kontaktuppgifter till Antagningen vid Stockholms universitet.
Frågor som specifikt rör någon av studiegångarna (såsom särskilda behörighetskrav) besvaras av de kontaktpersoner som listas på studiegångarnas egna hemsidor (följ länkarna ovan).
Samordnare för Masterprogrammet i litteraturvetenskap är Axel Englund, axel.englund@littvet.su.se.