Pont Neuf i Paris. Foto: Lydia Filipsson
Pont Neuf i Paris. Foto: Lydia Filipsson

Lydia Filipsson läser konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, och vårterminen 2017 valde hon att göra ett Erasmus+utbyte vid Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne i Frankrike.

Lydia Filipsson åkte på utbytestermin till Paris. Foto: Privat
Lydia Filipsson åkte på utbytestermin till Paris. Foto: Privat

Varför valde du att åka på utbytesstudier?

Jag ville först och främst uppleva hur det skulle vara att plugga på ett utländskt universitet och uppleva ett annat universitetssystem. Sen ville jag också få möjlighet att uppleva konsten jag studerade på min kandidat på nära håll, vilket jag kunde göra då de flesta verken jag analyserade finns just i Paris. Vidare ville jag också förbättra min franska.

Hur lätt/svårt var det att ansöka och vad var i så fall svårt?

Från Stockholms Universitet var det enkelt att ansöka. Sen var det ganska mycket byråkrati från det franska universitet, som krävde många olika papper.

Vilka kurser läste du och hur var det att studera där i jämförelse med Stockholms Universitet?

Jag läste Muséehistoria, Konstfilosofi och Konstteorier. Det var mycket annorlunda att plugga i Frankrike än i Sverige. I Frankrike var det mycket mer information som man var tvungen att lära sig på en kortare tid. Dessutom var alla seminarierna dedikerade åt presentationer av eleverna – inte som på Stockholms Universitet där seminarierna är till för att diskutera texter eller det man läst på föreläsningarna. 

Hur fungerade administrationen från värduniversitetet inför och vid terminsstart (aktiviteter, välkomstinformation m.m.)?

Administrationen för Erasmusmeleverna fungerade bra – vi fick bra info om integrationsveckan och olika aktiviteter. Däremot kunde administrationen för de olika institutionerna varit bättre, då det ibland blev strul med betyg och inskrivningar på kurserna. 

Hur bodde du, och hur fick du tag på bostaden?

Jag hittade en egen lägenhet via en förmedling.

Hur skulle du beskriva en vanlig dag som student vid ditt värduniversitet?

Jag hade delat upp mina kurser så att jag hade alla mina föreläsningar på en dag och alla seminarier på en annan. På måndagarna hade jag alla mina föreläsningar. Den första började kl. 9.00 och hölls i en stor aula utformad som en amfiteater. Jag försökte ofta sätta mig bredvid de stora högtalarna för att kunna höra bättre. De flesta eleverna hade sina datorer och dikterade exakt allt lärarna sa. Första föreläsningen var 1,5 timme, och nästa började direkt efteråt. Jag tycker att det var ganska jobbigt att ha dessa 1,5-timmesföreläsningarna utan pauserna. I Sverige har vi ju oftast 45 minuter och sen en paus. 

Efter dessa två föreläsningar, som var i muséehistoria och konstteorier, så brukade jag gå hem och äta lunch och vila några timmar innan nästa föreläsning, konstfilosofi, som hölls i annan byggnad. Denna föreläsning skulle vara 3 timmar lång men blev oftast bara 2 timmar. Denna lektion hölls i en liten sal utan fönster och vi var inte lika många elever (kanske 30) som på de första två föreläsningarna, där vi var runt 70-100 personer. Efter denna långa dag var jag alltid helt slut.

Var det dyrt eller billigt att leva där? Hur långt räckte ditt Erasmusstipendium?

I jämförelse med Sverige var det billigt eller ungefär samma priser. Boende var ganska dyrt, men mat och så tyckte jag var relativt billigt. Erasmusstipendiet hjälpte mig med just mat och transport vilket var bra. 

Nämn tre favoritställen som du upptäckte i din nya hemstad.

  • Musée de L’orangerie – ett lagom stort museum med mycket fin modern konst och bra temporära utställningar.

  • Place Dauphine – ett magiskt litet torg som på sommaren kommer till liv när folk spelar boule och äter ute på restaurangernas uteterrasser. 

  • Bouillon Racine – en gammal vacker art nouveau-restaurang nära Sorbonne och Luxemburgparken. Lite dyrare men det går också att bara ta en kaffe under dagen när de inte serverar mat.

Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Foto: Lydia Filipsson
Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Foto: Lydia Filipsson

Har du några tips och råd till andra studenter som funderar på att åka på utbyte till samma universitet?

Först och främst rekommenderar jag verkligen att göra detta utbyte med detta universitet. Angående studieteknik så är det viktigt att försöka lära sig det mesta från första föreläsningen, så att man inte lämnar allt till slutet. Till skillnad från Stockholms Universitet så fick vi inte kurslitteratur med sidhänvisningar att läsa, utan det mesta baseras på det som lärs ut på föreläsningarna. Därmed kan det vara bra att försöka hitta en Facebook-grupp för kursen där vissa brukar lägga ut sina anteckningar. Med administrationen är det alltid bättre att gå dit och prata än att ringa eller e-maila, då det kan ta väldigt lång tid att få ett svar. 

Sen angående Paris finns det mycket som är gratis eller billigare för studenter. Kolla till exempel Operans erbjudande för dem under 26 år, där de reserverar ett antal gratis platser till varje föreställning. Palais de Tokyo (det största muséet för kontemporär konst) har också gratis vernissage varje månad till sina utställningar – något man inte får missa som konstintresserad.