Bildningsmagasinet Anekdot publicerar nytt innehåll varje vecka.

Anekdot lanserades i februari 2019 som en redaktionell utveckling av Bildningspodden, en folkbildande podcast som hade premiär redan 2015 och sedan dess hunnit bli en av landets populäraste poddar i sin genre. Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. 

Humanistisk bildning för den breda allmänheten

– Vi anser att humanistisk bildning är en garant för en hållbar och demokratisk samhällsutveckling och vill därför aktivt verka för att främja intresset för och sprida kunskap om humanistisk forskning. Genom Anekdot kan vi både nå ut till en stor publik och bidra till ett ökat intresse bland forskare att skriva för en bredare allmänhet och att samverka med varandra, säger Elisabeth Wåghäll Nivre, dekan för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet.

– Anekdots ambition att förmedla bildning och kunskap på ett både högkvalitativt och tillgängligt sätt rimmar mycket väl med Vitterhetsakademiens verksamhet. Vi ser med stor glädje och tillförsikt framemot att ingå i samarbete med Anekdot, säger Karin Helander, ständig sekreterare vid Kungl. Vitterhetsakademien. 

Bildningsmagasinet Anekdot finns på www.anekdot.se och publicerar nytt innehåll varje vecka. Bildningspodden ingår i Anekdot och poddkanaler publicerar ena veckan ett nytt poddsamtal, den andra en inläst, ljudproducerad essä från Anekdot. 

Magnus Bremmer. Foto: Niklas Björling

I redaktionen ingår, förutom Magnus Bremmer, bildredaktören, illustratören och konsthistorikern Anna-Maria Hällgren, videoredaktören Lisa Mynthe och ljudproducenten Lars in de Betou, liksom Christine Ericsdotter Nordgren som ljudproducerar Bildningspodden. Ett redaktionsråd med 16 forskare och ett publicistiskt råd, med sakkunniga från akademien och kulturvärlden, har också knutits till redaktionen. 

Bildningspodden – en del av Anekdot
Bildningspodden har sedan starten 2015 vuxit till en av landets mest populära poddar i sin genre med närmare 30 000 prenumeranter. I julas passerade podden två miljoner strömstarter (branschstandard för mätning av påbörjade lyssningar). När första säsongen rundades av i början av januari hade Bildningspodden utnämnts av Dagens Nyheter till en av 2015 års bästa poddar och legat högst på Itunes topplista över podcasts.

Bakom idén och produktionen står Magnus Bremmer, forskare vid Stockholms universitet och kulturjournalist, och Klas Ekman, författare och journalist.