Omslaget till boken The Moment Is Now, med Anders Hallengren som redaktör.
Omslaget till boken The Moment Is Now, ISBN 978-0-87785-317-6 / inbunden / 320 sidor, med Anders Hallengren som redaktör.

Om slavhandel och trafficking i historia och nutid handlade en internationell konferens i London 2015 som nu utkommit i USA under redaktion av Anders Hallengren med förord, sammanfattning, dokumentärt appendix samt illustrationer och en omfattande och uppdaterad bibliografi: The Moment Is Now: Carl Bernhard Wadström’s Revolutionary Voice on Human Trafficking and the Abolition of the African Slave Trade.

Första vetenskapliga studien

Detta är den första vetenskapliga studien av Carl Bernhard Wadströms kamp mot slaveriet i slutet av 1700-talet men framställningen förs fram till nu genom blixtbelysning av nutida förhållanden vilka visar att slaveriet i praktiken aldrig avskaffats och att den historiska abolitionismen egentligen var ett misslyckande. 

Reseerfarenhet förändrade allt

Carl Bernhard Wadström, född i Stockholm 1746 och död i Versailles 1799, var en svensk vetenskapsman och entreprenör vars lovande karriär vid Sveriges prestigefyllda gruvstyrelse plötsligt ställdes på huvudet av en reseerfarenhet. 1787 gav kung Gustav III honom uppdraget att leda en expedition till Västafrika för att bedöma möjligheten att upprätta en svensk koloni där. Men när Wadström anlände till Senegal och bevittnade slavhandelns fruktansvärda realiteter på plats 1787–88, så beslöt han att ägna resten av sitt liv åt att avskaffa slaveriet. Han återvände aldrig till Sverige utan bosatte sig i England där han framträdde inför hovet, regeringen och parlamentet, spred flygblad och utgav appellerande skrifter såsom Observations on the Slave Trade revolutionsåret 1789. 

Inga Sanner, professor i idéhistoria, har skrivit artikeln Swedenborg and modernity.

Boken ges ut vid West Chester, Pennsylvania : Swedenborg Foundation, 2019.