Frida Kahlo (1907-1954) hör till 1900-talets mest ikoniska konstnärer. Hennes konstnärskap är lika erkänt som hennes liv är mytomspunnet. Med sina starka självporträtt bröt Kahlo ny mark för den moderna porträttkonsten och vad som var möjligt att uttrycka på en duk. Men hur ska vi betrakta Kahlos surrealistiska självbilder idag? Vilket är hennes viktigaste arv till samtidskonsten? Och hur mycket är egentligen sant i mytbildningen kring Kahlo?
Om detta höll Bildningspoddens programledare Magnus Bremmer ett direktsänt samtal och diskussion på konsthallen Accelerator tillsammans med konsthistorikerna Eva Zetterman och Jessica Sjöholm Skrubbe, samt grafikern Parasto Backman.
Lyssna på avsnittet på anekdot.se
Paneldeltagare
Eva Zetterman är docent och universitetslektor i konst- och bildvetenskap. Hon disputerade vid Göteborgs universitet 2003 med doktorsavhandlingen Frida Kahlos bildspråk – ansikte, kropp & landskap: Representation av nationell identitet.
Jessica Sjöholm Skrubbe är docent i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Hon disputerade vid Uppsala universitet 2007 med avhandlingen Skulptur i folkhemmet. Den offentliga skulpturens institutionalisering, referentialitet och rumsliga situationer.
Parasto Backman är lektor i grafisk design på Konstfack och är verksam som grafisk formgivare. Hon sitter även i styrelsen för Konstnärsnämnden och Stockholms Kvinnohistoriska.
Om Anekdot och Bildningspodden
Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen.
Podcasten är en del av det digitala magasinet Anekdot som är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet.