Humanistiska fakulteten

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Humanistiska fakulteten

Välkommen till Humanistiska fakulteten!

Humanistiska fakulteten består av 14 institutioner, centrum och institut. Vi ger utbildning och bedriver forskning i sammanlagt omkring 50 olika ämnen. Här studerar drygt 10 000 studenter och vi har nästan 1000 anställda. Detta gör Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet till den största humanistiska fakulteten i Sverige!

Nobel Walk at Stockholm University

Olof Somell från the Nobel Prize Museum guidar oss runt på Stockholms universitet i Nobelprisets fotspår.

Symposium: "New perspectives on Ingmar Bergman"

Välkommen till konferensen "New perspectives on Ingmar Bergman" den 13 december 14-18 i F-salen, Filmhuset. Öppet för alla. Gratis entré.

Bidrag för praktiknära skolforskning

Skolforskningsinstitutet beviljar åtta projekt bidrag för praktiknära skolforskning. Två av dessa projekt finns vid Stockholms universitet. 

Etiska frågor i praktiknära forskning

Den 5 december hålls ett seminarium med fokus på etiska frågor som kan uppstå i praktiknära forskning, med utgångspunkt i erfarenheter från Institutionen för ämnesdidaktik vid SU och Stockholm Teaching and Learning Studies (STLS) respektive Kungliga Musikhögskolan (KMH). 

Språket lär oss om människans historia

Jenny Larsson, professor i Baltiska språk har nyligen medverkat i en intervju i Nyhetsmorgon, TV4. Hon leder ett forskningsprojekt som har som mål att ta reda på hur forntida människor talade. 

Dödens idéhistoria – nu som bok

Först kom kursen Dödens idéhistoria på Stockholms universitet. Nu finns en antologi om den västerländska idévärldens dödsföreställningar från antiken till våra dagar.

Bildningspodden #153 | Inflation

Hur fungerar inflation? Gäster i avsnittet är Kerstin Enflo, professor i ekonomisk historia, och Andreas Bergh, docent i nationalekonomi, båda vid Lunds universitet.

2,5 miljoner till forskning om AI

Johan Fredrikzon, fil.dr i idéhistoria vid Stockholms universitet, har av Riksbankens Jubileumsfond tilldelats forskningsmedel för ett projekt om kritisk historisering av artificiell intelligens.

Dekanbloggen

"Det är mycket roligt att se att så många forskare från den humanistiska fakulteten har varit framgångsrika med sina ansökningar" - läs Elisabeth Wåghäll Nivres senaste inlägg i Dekanbloggen. Från den 7 november.

Sök kurser och program

Sök kurser och program Till utbildningskatalogen