De flesta av tillbringar just nu mer tid hemma än vi är vana vid. Vi pluggar hemma, vi jobbar hemma, kanske är vi krassliga eller sitter i karantän hemma för att vi löpt risken att smittas.
Studie- och språkverkstaden vill därför ge några tips om hur du bäst hanterar situationen:
- Ha fasta rutiner. Det är alltid viktigt att organisera och planera sin tid, men nu är det viktigare än någonsin. Försök göra din dag så normal som möjligt. Stig upp den tid du brukar. Klä dig och gör dig i ordning som om du skulle till universitetet. Ta pauser – och framför allt en riktig lunchpaus. Ha en bestämd tid på dagen när du slutar jobba och ägnar dig åt annat.
- Låt arbetet ha en egen plats. Bor du trångt är det förstås svårt att ha ett separat arbetsrum, men försök i alla fall att ha en hörna som bara är till för studier. Det kan vara ena änden av köksbordet till exempel. Se sedan till att hålla resten av hemmet fritt från arbete. När dagen är slut är det bra att lägga undan dator, böcker, anteckningar och så vidare. Det kan räcka med att stoppa ner dem i en väska eller lägga dem på en stol som du skjuter in under bordet. Det är viktigare än någonsin att hålla isär arbetstid och fritid.
- Ta regelbundna pauser. Det är lätt att bli sittande länge i olämpliga ställningar när man jobbar hemma. Se till att du tar en paus åtminstone varje timme och rör på dig lite.
- Följ undervisningen. Det är viktigt att du tar tillfället i akt att följa föreläsningar och delta i seminarier. Då får du möjlighet att kolla av att du ägnar dig åt rätt saker och tillfälle att ställa frågor om det du läser.
- Hjälp din koncentration. När det är kris omkring en kan bli svårare än vanligt att koncentrera sig. Då är det ännu viktigare än vanligt att stänga av sådant som kan störa. Ha telefonen på ljudlöst eller stör ej. Stäng ner program på datorn som du inte behöver. Testa pomodoro – en teknik som innebär att du arbetar intensivt i korta sjok och sedan tar paus.
- Håll kontakten. Vi har ju turen att leva i en tid när det går att hålla kontakt med andra online. Utnyttja det. Chatta med kurskamrater. Ordna fikapauser på Zoom. Ring en vän. Få av oss mår bra av social isolering.
- Prata ihop er om ni är flera hemma. Om ni är flera som arbetar eller pluggar hemma kan det vara en bra idé och sitta ner och prata ordningsregler. Vem ska jobba var? Kan ni jobba båda samtidigt eller behöver ni turas om för att inte störa varandra? Behöver ni speciella ordningsregler för den här tiden?
- Var snäll mot dig själv. Rör på dig varje dag. Det räcker med en promenad på 45 minuter, gärna mitt på dagen. På så sätt håller du konditionen uppe och får dagsljus som hjälper dig att hålla dig pigg. Ta en dag i sänder. Det är mycket som är ovisst just nu och fullt naturligt att känna sig orolig och bekymrad. Men försök ta en sak i taget. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, men inte mindre viktigt för det. Oro tar energi, så lägg inte den energi du har kvar på onödiga saker. Koncentrera dig på här och nu och att göra det som behövs för tillfället. Om du är väldigt orolig kan det vara bra att inte titta för mycket på nyheter. Försök distrahera dig i stället. Läs en bok. Spela ett spel. Se en film. På Studenthälsan kan du få råd och stöd.
Material och övningar i studiestrategier och akademiskt skrivande
Att studera på distans kan innebära nya möjligheter och utmaningar för dig som student. På Studie- och språkverkstaden finns resurser för självstudier. Här hittar du både filmer, texter och övningar att ta del av.
Guide till studiestrategier på universitetet
Guide till akademiskt skrivande
Filmer om studieteknik och skrivande på YouTube
Rekommendationer vid distansundervisning och användning av kamera
Distanshandledning
Det kan bli ensamt att studera på distans. Du är välkommen med dina frågor om studiestrategier och skrivande till våra kunniga pedagoger på Studie- och språkverkstaden. Du behöver inte ha en färdig text du vill få feedback på, det går lika bra att bolla idéer i uppsatsskrivandet eller diskutera studiestrategier vid distansstudier med oss. Tveka inte - boka idag!